Aktivnosti/Activities

“Zapadni Balkan kao ʼostatakʼ ujedinjene Evrope: svačija i ničija zemlja?”

Institut za međunarodnu politiku i privredu organizovao je 6. decembra jednodnevni naučni skup „Zapadni Balkan kao ʼostatakʼ ujedinjene Evrope: svačija i ničija zemlja?”.

Cilj skupa bio je da ukaže na to kako nova previranja u svjetskoj politici mijenjanju dinamiku odnosa između velikih i regionalnih sila na tlu Zapadnog Balkana i sadržaj njihovih spoljnih politika prema zemljama regiona u okolnostima zastoja u procesu proširenja Evropske unije. Članovi akademske zajednice iz Srbije i susjednih zemalja su se okupili kako bi zajedno razmotrili brojna pitanja koja za zemlje Zapadnog Balkana otvara neizvjesna budućnost priključenja EU, prvenstveno uslovljena unutrašnjim turbulencijama u nadnacionalnom političkom procesu – poput vječnog pitanja demokratskog legitimiteta, razlika u institucionalnom odgovoru na aktuelne krize i viđenja daljeg razvoja evropske integracije nakon Brexit-a. Premda je Berlinski proces oživio regionalnu saradnju i potvrdio ulogu EU kao međunarodnog aktera koji se stara o bezbjednosti neposrednog okruženja, kratkovidost pojedinih nacionalnih vlada zemalja članica Unije slala je tokom poslednjih par godina oprečne poruke i podrila povjerenje građana Zapadnog Balkana u realističnost perspektive pridruživanja ujedinjenom dijelu Evrope.

Izvršna direktorka Politikon mreže učestvovala je na panelu koji je tematizovao buduće izazove i scenarije integracionih tokova država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Dok je prof. dr Dragan Đukanović analizirao ostvarene rezultate zemalja Zapadnog Balkana u integracionim procesima u 2018. godini, dr Simonida Kačarska je govorila o fenomenu „zarobljene države” u Makedoniji u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji, dr Jovana Marović je razmatrala neuspjeh politike uslovljavanja Evropske unije u slučaju Crne Gore, a dr Lejla Ramić-Mesihović sagledala stanje u Bosni i Hercegovini kao rezultat lošeg kriznog menadžmenta Evropske unije. Dr Jelena Todorović Lazić je analizirala izazove politike proširenja u svetlu transformacije Evropske unije i to na osnovu rezultata terenskog istraživanja o stavovima građana Srbije u vezi sa članstvom u Evropskoj uniji.

Više o skupu, kao i zbornik apstrakata možete preuzeti ovdje.

Tekst preuzet sa internet prezentacije Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

45314940895_ee8a56f316_o46177221862_df2a0cea93_o

%d bloggers like this: